Istotę klasyfikacji napojów przedstawia ilustracja.
Dostępne są na rynku napoje stanowiące różne rodzaje kombinacji.
Napoje mogą być sklasyfikowane wg różnych kryteriów:
zawartość CO2 | g CO2 / litr | % objętościowy |
---|---|---|
bez | < 2 | < 1 |
niska | 2 - 4 | 1,0 - 2,0 |
średnia | 5 - 6 | 2,5 - 3,0 |
wysoka | 7 - 10 | 3,5 - 5,0 |
Kategoria napoju | Zawartość soku w % |
---|---|
napoje bez soku | 0 |
napoje z niskim udziałem soku | 1 - 5 + |
z sokiem | 10 - 20 + |
nektary | 30 - 50 |
soki | 100 |
Warto ze zrozumieniem czytać informacje umieszczone na butelkach czy kartonach.
Producenci są bowiem zobowiązani do umieszczania na opakowaniu składu danego produktu.
Powinny widnieć tam również informacje na temat dodatku cukru i innych substancji dodatkowych czy ewentualnego wzbogacania wyrobu witaminami.
Należy być również świadomym tego, że nie znajdziemy nigdzie soku z czarnych porzeczek lub aronii, ponieważ owoce te są zbyt kwaśne, by pić ich soki bezpośrednio.
Dostępne są więc tylko nektary i napoje z tych owoców.
![]() |
![]() |
![]() |
Maszyna do rozlewu soków i napojów systemu Tetra Pak. |
Maszyna do sterylnego rozlewu systemu Procomac. |
Maszyna do produkcji butelek PET firmy SIPA. |
Sposób wytwarzania napojów, nektarów i soków można prześledzić przeglądając poniższe dokumenty.
![]() |
![]() |
Urządzenie do uzdatniania wody metodą odwróconej osmozy. |
Centralna stacja mycia instalacji technologicznych. Tzw. stacja CIP. |
"Dekalog dobrej praktyki produkcyjnej" - patrz na stronie Koncentraty owocowe.
Do góry
Opracował właściciel strony przy pomocy EdHTML v5.0
Wiedzę przy budowie strony czerpano z kursu: www.kurshtml.boo.pl
Ostatnia aktualizacja: 8 listopada 2021 r.