Każdy powinien zostawić po sobie pamiątkę, że nie żył darmo na ziemi. "Julian Bartoszewicz"

Dżemy owocowe




D ż e m y owocowe - przetwory sporządzane z części jadalnej owoców całych lub częściowo rozdrobnionych, świeżych, mrożonych lub utrwalonych (pulpy). Produkt o galaretowatej konsystencji otrzymuje się gotując owoce z dużą ilością cukru (dżemy wysokosłodzone - nie mniej niż 63% ekstraktu), lub nieco mniejszą (dżemy niskosłodzone, gdzie zawartość ekstraktu waha się od 28 - 50%).

K o n f i t u r y - produkt spożywczy uzyskiwany poprzez długotrwałe wysycanie i gotowanie jednego rodzaju owoców (np. wiśnie lub truskawki) lub części owoców w syropie z cukru.

M a r m o l a d y - przetwory owocowe z przetartych owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru (powyżej 50% masy składników). Głównym składnikiem owocowym jest przecier jabłkowy, obfitujący w substancje galaretujące - pektyny. Do przecieru jabłkowego dodaje się zwykle przeciery z innych owoców, tzw. kolorowych, np. przecier z czarnych jagód, truskawek, malin, wiśni, śliwek węgierek.

P o w i d ł a - przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek, o charakterystycznym aromacie, barwie i smarownej konsystencji. Tradycyjnie na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie powoduje karmelizację cukrów i odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża trwałość. Obecnie częściej, w warunkach przemysłowych, produkuje się z pulp owocowych, z niewielkim dodatkiem cukru(10 - 30%).

  1. Instrukcja technologiczna produkcji dżemów. Pdf (201 KB)
  2. Schemat technologiczny procesu produkcji dżemów. Pdf (67 KB)


"Dekalog dobrej praktyki produkcyjnej" - patrz na stronie Koncentraty owocowe.




Strona główna,
Napoje,
Koncentraty owocowe,
Koncentrat pomidorowy,
Owoce mrożone,
Doświadczenie zawodowe,
Pszczoły,
Polecam www,
Kontakt.

Opracował właściciel strony przy pomocy EdHTML v5.0
Wiedzę przy budowie strony czerpano z kursu: www.kurshtml.boo.pl
Ostatnia aktualizacja: 20 lutego 2016 r.