Jestem absolwentem stacjonarnych studiów na Wydziale Technologii Rolno - Spożywczej, Poznańskiej Wyższej Szkoły Rolniczej (obecnie Wydział Technologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym). Specjalizowałem się w przetwórstwie owoców i warzyw.
Pracę podjąłem w dużym zakładzie przemysłowym na Mazowszu. W trybie porozumienia między Zakładami, na około rok wywędrowałem na Lubelszczyznę, do podobnego zakładu.
Większość mojej kariery zawodowej to praca na produkcji, ale byłem także Pełnomocnikiem d/s ISO - kierowałem opracowaniem i wdrożeniem w firmie, pierwszego w polskiej branży owocowo-warzywnej, Systemu Zapewnienia Jakości zgodnego z normą ISO 9001:1994 potwierdzonego certyfikatem.
W 2-giej połowie lat osiemdziesiątych pracowałem na rzecz szwajcarskiej firmy - dostawcy urządzeń dla polskiego przemysłu owocowo-warzywnego.
Praca ta polegała na dokonaniu rozruchu technologicznego nowo wybudowanej instalacji i przeszkoleniu pierwszej załogi z zakresu poprawnej eksploatacji.
W sumie uruchomiłem 12 instalacji.
Doradzałem przy rozbudowie działu produkcji koncentratów owocowych w kolejnym zakładzie na Mazowszu i przy wymianie parku maszynowego w jednym z zakładów na Sandomierszczyźnie, oraz uczestniczyłem przy uruchomieniu linii produkcyjnych i szkoliłem załogę w obsłudze maszyn i technologii produkcji koncentratów owocowych.
Oprócz produktów, opisanych na poszczególnych stronach, w swojej praktyce zawodowej miałem do czynienia z przerobem/produkcją szparagów konserwowych, kompotów, fasolki konserwowej, ogórków, groszku, kukurydzy konserwowej, soków słodzonych.
W ciągu 30 lat w branży owocowo-warzywnej, po skończeniu stażu pracowałem na różnych stanowiskach - od Mistrza Zmianowego do Członka Zarządu odpowiedzialnego za technologię, produkcję, zapewnienie jakości i technikę.
Do góry
Opracował właściciel strony przy pomocy EdHTML v5.0
Wiedzę przy budowie strony czerpano z kursu: www.kurshtml.boo.pl
Ostatnia aktualizacja: 8 listopada 2021 r.