Każdy powinien zostawić po sobie pamiątkę, że nie żył darmo na ziemi. "Julian Bartoszewicz"

Koncentrat pomidorowy




K o n c e n t r a t pomidorowy - produkt spożywczy, który jest częściowo odwodnionym przecierem pomidorowym, pasteryzowanym w celu utrwalenia go i przedłużenia trwałości.
Zależnie od stopnia zagęszczenia wyróżnia się cztery typy koncentratu pomidorowego:

  1. o zawartości 12% ekstraktu,
  2. o zawartości 20% ekstraktu,
  3. o zawartości 30% ekstraktu,
  4. o zawartości 40% ekstraktu.
Powyżej 30% ekstraktu nazywany jest pastą pomidorową.


Instrukcja technologiczna produkcji koncentratu pomidorowego. Pdf (289 KB)

Wyparka firmy Manzini

Dwudziałowa stacja wyparna do produkcji koncentratu pomidorowego firmy SASIB Manzini.

"Dekalog dobrej praktyki produkcyjnej" - patrz na stronie Koncentraty owocowe.

Do góry




Strona główna,
Napoje,
Koncentraty owocowe,
Dżemy,
Owoce mrożone,
Doświadczenie zawodowe,
Pszczoły,
Polecam www,
Kontakt.

Opracował właściciel strony przy pomocy EdHTML v5.0
Wiedzę przy budowie strony czerpano z kursu: www.kurshtml.boo.pl
Ostatnia aktualizacja: 20 lutego 2016 r.